Hoe kan ik je helpen?

Hero sfeervisual Hazeleger fotos 1306202234

Over Hazeleger Kaas

In 100 jaar heeft Hazeleger zich ontwikkeld tot dé specialist op het gebied van snijden en verpakken van kaas.

De kracht van
een informeel familiebedrijf

Hazeleger is een echt familiebedrijf met een informele sfeer. Als platte organisatie hebben we oog voor onze mensen en klanten. Wij maken altijd tijd voor elkaar. Wij zijn een oud bedrijf met een jong team: een gouden combinatie.

<span>De kracht van </span><br> een informeel familiebedrijf

Smaakmaker
in verpakkingen

1922 Nijkerkerweg

1922

Oprichting door Jannes Hazeleger

Volgens de inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel moet dit op 22 juni 1922 zijn gebeurd. Jannes startte met het venten van kaas met de transportfiets.

1926

Paard en wagen

Uit een krantenartikel blijkt dat Jannes zijn transportfiets ingeruild heeft voor een paard en wagen.

1934

Kaas- en zouthandel

In 1934 komen we Jannes’ kaashandel tegen in het internationale telefoonaansluitingen boek: Hazeleger Gzn., J., Kaas- en Zouthandel. Veel van zijn klanten zijn boerenbedrijven. Jannes voegt daarom ook zoutblokken voor het vee toe aan zijn assortiment

Directeur: Jannes Hazeleger 1922-1970

clip

1943

Inschrijving kvk

Op 3 april 1943 schrijft Jannes zijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Als bedrijfsactiviteit is naast Kaashandel ook ‘grossier’ toegevoegd. ‘Zouthandel’ is verder uitgebreid naar ‘handelaar in landbouwzout’.

1945

Tweede wereldoorlog

In de laatste jaren van de oorlog wordt nog maar mondjesmaat melk geproduceerd door de Nederlandse boeren. De kaasproductie zakt in het laatste oorlogsjaar naar 500.000 kg, waar het halverwege de jaren dertig nog op bijna 2,5 miljoen kg ligt. In 1948 is de productie van kaas weer op het vooroorlogse niveau.

1950

De jaren vijftig

In de jaren na de oorlog is Jannes bezig met zijn zoons om Hazeleger Kaas verder uit te breiden aan de Nijkerkerweg.

1962

Zoon Henk Hazeleger treedt toe

Jannes is inmiddels 58 jaar. Zijn zoon Henk treedt toe tot de vennootschap. Henk blijft aan de Nijkerkerweg wonen, waar ook het zaakadres is gevestigd. Later wordt de Nijkerkerweg de Schoutenstraat genoemd. De particuliere verkoop van kaas vindt plaats vanuit het pakhuis achter het woonhuis. De zakelijke klanten worden met een bestelwagen beleverd.

1963

Particuliere verkoop beëindigd

De ambulante handel in zuivelproducten aan particulieren wordt helemaal beëindigd.

1970

Henk Hazeleger neemt het stokje over

Jannes is inmiddels 66 jaar oud en vindt het tijd worden dat Henk het stokje overneemt. Henk verandert aanvankelijk niet veel. Wel richt hij zich meer en meer op de verkoop van (hele) kazen aan kruideniers en melkboeren. Daarnaast moderniseert hij het bedrijf in fases.

1972

Een enorme vooruitgang

Een airco installatie in het pakhuis betekent een grote vooruitgang. De kazen blijven zo ook in de zomer op temperatuur en kunnen op de juiste manier rijpen. Voorzichtig gaat Henk zich toeleggen op het bewerken van kaas. In eerste instantie gaat hij de kaas in plakjes verpakken en ook verpakte stukjes kaas worden aan het assortiment toegevoegd. Dat vindt allemaal nog handmatig plaats in de bijkeuken van het woonhuis dat naast het pakhuis is gelegen.

Directeur: Henk Hazeleger 1970-2002

clip

1984

Reijer van Drie komt in dienst

De handel breidt zich uit en langzamerhand zoekt Henk naar hulp die zijn lange werkdagen wat kunnen verlichten. Schoonzoon Reijer van Drie is werktuigbouwkundige en is bereid om te helpen. Het werk bevalt hem zo goed dat hij in vaste dienst komt.

Bellstraat

1988

Twee nieuwe magazijnen

Eind jaren ’80 besluiten Henk en Reijer om een stuk grond aan te kopen aan de Bellstraat waar twee nieuwe magazijnen worden gebouwd. Reijer is ervan overtuigd dat er meer winst valt te halen uit het snijden en verpakken van kaas. Daar ligt volgens hem de toekomst van Hazeleger Kaas.

1990

Raspen en in plakken snijden van kazen

Op de nieuwe locatie wordt een begin gemaakt met het raspen en in plakken snijden van de fabriekskazen die op grote schaal worden ingekocht. De kaasrasp wordt in zakken van 10 kilo verkocht aan de lokale horeca en bakkers. Plakjes kaas worden op vleeswarenbakjes gelegd en geseald. Allemaal nog met de hand.

1995

Eerste stappen naar automatisering

Reijer gaat op zoek naar manieren om delen van het proces te automatiseren. Een snijmachine met lopende band en de eerste automatische verpakkingsmachine worden in bedrijf gesteld.

Hanzeweg

1997

Nieuwe productlocatie aan de Hanzeweg

Reijer richt zich meer en meer op het verwerken en verpakken van de kaas op grote schaal. Een activiteit die steeds meer ruimte vergt. Hazeleger opent een nieuwe productielocatie aan de Hanzeweg in Barneveld. Met zijn technische kennis is Reijer continue bezig om het proces verder te optimaliseren en automatiseren.

2001

Eerste certificering wordt behaald

Een kwaliteitssysteem wordt opgezet en in 2001 wordt de HACCP certificering behaald. Met dit certificaat en bijbehorende werkwijze wordt de basis gelegd voor de latere groei die Hazeleger kaas doormaakt.

2002

Reijer van Drie wordt directeur

De goede gang van zaken doen de 65-jarige Henk Hazeleger besluiten om de dagelijkse leiding van het bedrijf definitief over te laten aan zijn schoonzoon.

Directeur: Reijer van Drie 2002-2016

clip

2004

Groei

Hazeleger Kaas telt zo’n tien medewerkers. Inmiddels staan er vier verpakkingslijnen op de werkvloer. De ingeslagen weg van verpakken en benodigde certificeringen vormt een vruchtbare basis voor verdere expansie.

2009

Wim van Rijn wordt mede-eigenaar

Het bedrijf is inmiddels gegroeid tot ongeveer 50 medewerkers. Wim van Rijn wordt operationeel directeur en mede-eigenaar. In 2016 zal hij volledig eigenaar worden. In de jaren die volgen gaat Hazeleger Kaas zich steeds meer ontwikkelen tot specialist op het gebied van kaas verpakken.

Koningsbergenweg

2018

Productlocatie aan de Koningsbergenweg

Aan de rand van Barneveld wordt een nieuwe productielocatie aan de Koningsbergenweg in gebruik genomen met ambitieuze doelstellingen. De productielocatie is een voorbeeld van hoe industrie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

Directeur: Wim van Rijn 2016-Heden

clip

2022

Hazeleger Kaas bestaat 100 jaar

Anno 2022 verpakt Hazeleger 25 miljoen kilo kaas per jaar. Dit gebeurt met ruim 300 medewerkers. Zij zijn het die met gezamenlijke inspanning de jaarlijkse omzet van ruim € 100 miljoen weten te realiseren.

Wij snijden en
verpakken kaas

Volg de kaas naar de klant. Leer meer over onze kaasreis: van voorbereiding tot distributie.

We hebben voor bijna iedereen een leuke job.
Bekijk hier onze vacatures.

Advies nodig? Neem gerust contact met ons op.

Algemeen