Over Hazeleger Kaas
In 100 jaar heeft Hazeleger zich ontwikkeld tot dé specialist op het gebied van snijden en verpakken van kaas.
De kracht van
een informeel familiebedrijf
Hazeleger is een echt familiebedrijf met een informele sfeer. Als platte organisatie hebben we oog voor onze mensen en klanten. Wij maken altijd tijd voor elkaar. Wij zijn een oud bedrijf met een jong team: een gouden combinatie.
Smaakmaker
in verpakkingen
1922 Nijkerkerweg
1922
Oprichting door Jannes Hazeleger
Volgens de inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel moet dit op 22 juni 1922 zijn gebeurd. Jannes startte met het venten van kaas met de transportfiets.
1926
Paard en wagen
Uit een krantenartikel blijkt dat Jannes zijn transportfiets ingeruild heeft voor een paard en wagen.
1934
Kaas- en zouthandel
In 1934 komen we Jannes’ kaashandel tegen in het internationale telefoonaansluitingen boek: Hazeleger Gzn., J., Kaas- en Zouthandel. Veel van zijn klanten zijn boerenbedrijven. Jannes voegt daarom ook zoutblokken voor het vee toe aan zijn assortiment
Directeur: Jannes Hazeleger 1922-1970
1943
Inschrijving kvk
Op 3 april 1943 schrijft Jannes zijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Als bedrijfsactiviteit is naast Kaashandel ook ‘grossier’ toegevoegd. ‘Zouthandel’ is verder uitgebreid naar ‘handelaar in landbouwzout’.
1945
Tweede wereldoorlog
In de laatste jaren van de oorlog wordt nog maar mondjesmaat melk geproduceerd door de Nederlandse boeren. De kaasproductie zakt in het laatste oorlogsjaar naar 500.000 kg, waar het halverwege de jaren dertig nog op bijna 2,5 miljoen kg ligt. In 1948 is de productie van kaas weer op het vooroorlogse niveau.
1950
De jaren vijftig
In de jaren na de oorlog is Jannes bezig met zijn zoons om Hazeleger Kaas verder uit te breiden aan de Nijkerkerweg.
1962
Zoon Henk Hazeleger treedt toe
Jannes is inmiddels 58 jaar. Zijn zoon Henk treedt toe tot de vennootschap. Henk blijft aan de Nijkerkerweg wonen, waar ook het zaakadres is gevestigd. Later wordt de Nijkerkerweg de Schoutenstraat genoemd. De particuliere verkoop van kaas vindt plaats vanuit het pakhuis achter het woonhuis. De zakelijke klanten worden met een bestelwagen beleverd.
1963
Particuliere verkoop beëindigd
De ambulante handel in zuivelproducten aan particulieren wordt helemaal beëindigd.
1970
Henk Hazeleger neemt het stokje over
Jannes is inmiddels 66 jaar oud en vindt het tijd worden dat Henk het stokje overneemt. Henk verandert aanvankelijk niet veel. Wel richt hij zich meer en meer op de verkoop van (hele) kazen aan kruideniers en melkboeren. Daarnaast moderniseert hij het bedrijf in fases.
1972
Een enorme vooruitgang
Een airco installatie in het pakhuis betekent een grote vooruitgang. De kazen blijven zo ook in de zomer op temperatuur en kunnen op de juiste manier rijpen. Voorzichtig gaat Henk zich toeleggen op het bewerken van kaas. In eerste instantie gaat hij de kaas in plakjes verpakken en ook verpakte stukjes kaas worden aan het assortiment toegevoegd. Dat vindt allemaal nog handmatig plaats in de bijkeuken van het woonhuis dat naast het pakhuis is gelegen.
Directeur: Henk Hazeleger 1970-2002
1984
Reijer van Drie komt in dienst
De handel breidt zich uit en langzamerhand zoekt Henk naar hulp die zijn lange werkdagen wat kunnen verlichten. Schoonzoon Reijer van Drie is werktuigbouwkundige en is bereid om te helpen. Het werk bevalt hem zo goed dat hij in vaste dienst komt.
Bellstraat
1988
Twee nieuwe magazijnen
Eind jaren ’80 besluiten Henk en Reijer om een stuk grond aan te kopen aan de Bellstraat waar twee nieuwe magazijnen worden gebouwd. Reijer is ervan overtuigd dat er meer winst valt te halen uit het snijden en verpakken van kaas. Daar ligt volgens hem de toekomst van Hazeleger Kaas.
1990
Raspen en in plakken snijden van kazen
Op de nieuwe locatie wordt een begin gemaakt met het raspen en in plakken snijden van de fabriekskazen die op grote schaal worden ingekocht. De kaasrasp wordt in zakken van 10 kilo verkocht aan de lokale horeca en bakkers. Plakjes kaas worden op vleeswarenbakjes gelegd en geseald. Allemaal nog met de hand.
1995
Eerste stappen naar automatisering
Reijer gaat op zoek naar manieren om delen van het proces te automatiseren. Een snijmachine met lopende band en de eerste automatische verpakkingsmachine worden in bedrijf gesteld.
Hanzeweg
1997
Nieuwe productlocatie aan de Hanzeweg
Reijer richt zich meer en meer op het verwerken en verpakken van de kaas op grote schaal. Een activiteit die steeds meer ruimte vergt. Hazeleger opent een nieuwe productielocatie aan de Hanzeweg in Barneveld. Met zijn technische kennis is Reijer continue bezig om het proces verder te optimaliseren en automatiseren.
2001
Eerste certificering wordt behaald
Een kwaliteitssysteem wordt opgezet en in 2001 wordt de HACCP certificering behaald. Met dit certificaat en bijbehorende werkwijze wordt de basis gelegd voor de latere groei die Hazeleger kaas doormaakt.
2002
Reijer van Drie wordt directeur
De goede gang van zaken doen de 65-jarige Henk Hazeleger besluiten om de dagelijkse leiding van het bedrijf definitief over te laten aan zijn schoonzoon.
Directeur: Reijer van Drie 2002-2016
2004
Groei
Hazeleger Kaas telt zo’n tien medewerkers. Inmiddels staan er vier verpakkingslijnen op de werkvloer. De ingeslagen weg van verpakken en benodigde certificeringen vormt een vruchtbare basis voor verdere expansie.
2009
Wim van Rijn wordt mede-eigenaar
Het bedrijf is inmiddels gegroeid tot ongeveer 50 medewerkers. Wim van Rijn wordt operationeel directeur en mede-eigenaar. In 2016 zal hij volledig eigenaar worden. In de jaren die volgen gaat Hazeleger Kaas zich steeds meer ontwikkelen tot specialist op het gebied van kaas verpakken.
Koningsbergenweg
2018
Productlocatie aan de Koningsbergenweg
Aan de rand van Barneveld wordt een nieuwe productielocatie aan de Koningsbergenweg in gebruik genomen met ambitieuze doelstellingen. De productielocatie is een voorbeeld van hoe industrie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.
Directeur: Wim van Rijn 2016-Heden
2022
Hazeleger Kaas bestaat 100 jaar
Anno 2022 verpakt Hazeleger 25 miljoen kilo kaas per jaar. Dit gebeurt met ruim 300 medewerkers. Zij zijn het die met gezamenlijke inspanning de jaarlijkse omzet van ruim € 100 miljoen weten te realiseren.
Wij snijden en
verpakken kaas
Volg de kaas naar de klant. Leer meer over onze kaasreis: van voorbereiding tot distributie.